2011-07-16

Čokolada

Čokolada, kao što već sigurno znate, je proizvod dobiven podužim procesom rafiniranjem kakaovca dobivenog od tropskih stabala Theobroma kakao. Kada se kakao mahuna ubere, bobice se polažu na tlo i prekrivaju  lišćem banane. Na taj način potiče se fermentacija, koja traje otprilike oko 14 dana, a nakon toga se prelazi u fazu sušenja na tropskom suncu. Sjemenke kakaovca nakon obrade rezultiraju "kakaovim likerom" koji se zatim koristi u različitim industrijama, od prehrambene pa sve do kozmetičke industrije. Čokolade kao takve se razlikuju u količini kakaovog maslaca, količini kakaovog likera ili običnog šečera i drugih sastojaka. Izvrstan je 'lijek' za stres i depresiju, a zovu je i prirodnom viagrom jer jača libido. Za početak spomenimo tri glavne vrste čokolada.
Crna čokolada ;)


BIJELA ČOKOLADA 

Iako se dug niz godina raspravlja o tome spada li bijela čokolada u porodicu čokolada, vjerujemo da su ju mnogi od vas isprobali i, na kraju krajeva, zavoljeli. Bijela čokolada u svojih 100 grama sadrži sljedeće sastojke:
  • kakao maslac 28 g
  • mlijeko u prahu 26 g
  • šećer 46 g
Kao što vidite i ona posjeduje kakaov maslac, što ju odmah prebacuje u porodicu čokolada. Kod nas je bijela čokolada prvi puta zaživjela dolaskom stranih brandova, dok su se domaće kompanije na proizvodnju istih odlučili tek krajem Yugoslavije.

Bijela Čokolada



MLIJEČNA ČOKOLADA

Mliječna čokolada je jedna od onih najrasprostranjenijih zbog malih troškova proizvodnje, gdje se cijela smjesa za pripremu miješa s šečerom, mlijekom i kakaom. Ovdje su mišljenja također podijeljena, a variraju od onih jeftinijih mliječnih čokolada pa sve do onih skupljih belgijskih ili švicarskih. Kako god, u 100 g sadrži:
  • kakao 12 g
  • mlijeko u prahu 22 g
  • šećer 48 g
  • kakao maslac 18 g 
čokoladna torta
Mliječna čokolada

 

GORKA ČOKOLADA

Gorka ili tamna čokolada se najčešće koristi prilikom kuhanja i pripremanja raznih slastica, vjerojatno ste primjetili da hrpa naših recepata koristi tamnu čokoladu, odnosno čokoladu za kuhanje. Ona je takva iz tog razloga što se nadrži mlijeko u prahu, a u zadnje vrijeme su ih mnoge kompanije pokrenule raditi u velikoj mjeri, tako da je i naš Konzum od nedavno pustio u prodaju tamnu K plus čokoladu - zanimljivo. U 100g nalaze se sljedeći sastojci:
  • kakao 48 g
  • kakao maslac 4 g
  • šećer 48 g
čokoladna torta
Crna Čokolada

 

KRATKA POVIJEST ČOKOLADE

Čokoladu je otkrivena od strane španjolskih konkvisadora koji su u 16 stoljeću prenijeli kakaovac iz Meksika nazad doma. Kakaovac ili Theobroma cacao u prijevodu znači hrana bogova - što su mnogi do sada okušali i na vlastitim jezikovim pupoljcima. Njegovo tropsko stablo uspjeva samo unutar 20 stupnjeva oko ekvatora, a ujedno je i vrlo zahtjevna biljka koja rađa samo 20 godina, dok se plodovi beru tokom cijele godine. Urod je najčešće nepredvidljiv, zato na tržištu često vlada nestašica kakaa. Veliki proizvođači čokolade rezerviraju većinu svjetskog uroda i po nekoliko godina unaprijed. Zrna su spremna za preradu tek nakon što fermentiraju i time izgube gorčinu i poprime smeđu boju. 

DOMAĆA ČOKOLADA

Hrpa vas se vjerojatno pita kako napraviti čokoladu unutar svoja četiri zida? Pa, vrlo jednostavno. U nastavku vam donosimo video u kojem se prikazuje kako na jednostavna i zanimljiv način dobiti domaću čokoladu bez puno kemijanja. Uživajte:




Čokolada je post objavljen na blogu Čokoladna Torta

No comments:

Post a Comment