2011-07-09

Čokoladna torta i njena povijest

Čokoladna torta u cijeloj svojoj porodici kolača dobiva još najviše pažnje kada je riječ o njenim početcima, kao i povijesnim značajkama. Iako sam naziv potvrđuje kako se radi o kolaču s čokoladom, činjenica je da je svoju pravu "slavu" postigla tek negdje oko 1764. godine kada je dr. James Baker otkrio kako napraviti čokoladu brušenjem kakao zrna između dva kružna mlina. Nakon toga je u 1828. godini Conrad Vna Houten u Nizozemskoj razvio mehaničku ekstrakcijsku metodu pomoću koje je mogao izdvojiti masnoću iz kakaovca te stvoriti maslac i odmašćeni kakao u prahu. Zbijena masa krutih tvari koja se mogla prodavati kao "rock kakao" iliti kakao u prahu. Samim time je započela era miješanja kakaa u prahu sa svim kuhinjskim delicijama - tako su nastali i prvi biskviti s kakaom, kreme s kakaom i, na kraju, naša popularna čokoladna torta.

čokoladna torta










Čokoladna torta i njena povijest objavljena je na blogu cokoladnatorta.blogspot.com

No comments:

Post a Comment