2011-07-08

Čokoladna torta

Čokoladna torta je ono nešto što mami osmijeh na svačije lice, neovisno o godinama ili spolu. Recepata ima mnogo, od onih staromodnih prenesenih iz jednog naraštaja kuharica u drugi, pa sve do novijih, eksperimentalnih, u kojima vaša čokoladna torta može poprimiti jedan sasvim novi oblik. Više u nastavku:

čokoladna torta
Čokoladna torta (Izvor: Coolinarka.hr)














Jedan od meni osobno najdražih recepata slijedi u nastavku, a prvi puta tortu pripremljenu na ovaj način kušao u kuhinji svoje bake, zajedno s domaće pripravljenim tučenim vrhnjem i jestivim ukrasima.

ČOKOLADNA TORTA RECEPT


Iako se sastojci za biskvit skoro pa uvijek ponavljaju, vjerujemo da mnogi od vas znaju kako se do dobrog biskvita dolazi isključivo praksom. Neke sitnice poput limunove korice, cimeta, smeđeg šečera ili pak oraha znaju poboljšati okus samog biskvita. Stoga, praksajte se i eksperimentirajte, a u nastavku je naša verzija biskvita:
  • Biskvit:
    • 180 grama šećera
    • 200 grama mljevenih oraha
    • Devet jaja
    • 60 grama čokolade za kuhanje
    • Malo naribane korice limuna
  • Krema:
    • Šest jaja
    • 300 grama šećera
    • 150 grama čokolade za kuhanje
    • 250 grama maslaca
  • Premaz:

    • 1 dl blagog ruma pomiješanog s mlijekom
To je to što se tiće biskvita, kreme i samog premaza za biskvit. Sada krenimo na postupak pripreme kojeg smo razdvojili na sedam jednostavnih koraka. Možda će vam u početku biti komplicirano, no, vjerujte, s vremenom će vam za ovu slasticu trebati nešto manje od sat vremena pripreme.

1. Odvojite  žumanjke, zamutite ih sa šećerom i nakon što dobijete pjenastu masu dodajte prethodno naribanu koricu limuna, otopljenu čokoladu te mljevene orahe.
2. Prethodno odvojene bjelanjke pomoću kuhinjskog miksera umutite u čvrstu pjenu, nakon što pjena očvrsne umutite ju u smjesu dobivenu u prvoj stavci.
3. Postavite smjesu za biskvit u posudu za pećenje, zajedno s masnim papirom, te pecite na 180 stupnjeva. Nakon što se biskvit speće izvadite ga, preokrenite i ostavite da se ohladi.
4. Dok se biskvit hladi vrijeme je za pripremu kreme, cijela jaja izmiksajte šećerom i kuhajte uz stalno miješanje na umjerenoj vatri.
5. Kada primjetite da se krema počela zgušnjavati nadodajte prethodno rastopljenu čokoladu, još jednom promiješajte i maknite s vatre.
6. Nakon što se krema ohladila umutite puter pomoću kuhinjskog miksera, kako bi krema dobila poseban okus.
7. Biskvit izrežite na tri djela, svaku "koru" poprskajte otopinom ruma i mlijeka, te namažite kremom.

Čokoladnu tortu za kraj ukrasite po želji, neovisno hoće li to biti tučeno vrhnje, neko kiselo voće (višnje npr.) ili razni jestivi ukras - važno je da je vizualno atraktivna, a za okus vam već sada možemo garantirat uspjeh :)

Čokoladna torta koju prikazuje www.wikipedia.hr
















Čokoladna torta objavljen je na blogu www.cokoladnatorta.blogspot.com

No comments:

Post a Comment

Post a Comment