2011-07-12

Čokoladna torta s Nutellom

Čokoladna torta s Nutellom će u vašem domu vjerojatno najviše oraspoložiti klince, dok će se oni stariji ipak odlučiti više za onu klasičnu čokoladnu tortu. No, Nutella je zaštitni znak pojma "fino", te vjerujemo da će mnogi ljubitelji čokolade uživati u ovom receptu.

čokoladna torta
Čokoladna torta s Nutellom - majarklfood

 

Čokoladna torta s Nutellom - Sastojci

Kora:
  • Šest jaja
  • 120 grama šečera
  • 180 grama brašna
  • Jedan prašak za pecivo
  • Pet žlica Nutelle (slobodno pretjerajte :)
Krema:
  • 0,5l slatkog vrhnja
  • Pet žlica Nutelle
Prelijev:
  • Pet žlica šečera
  • 2dcl vode
Dekoracija:
  • 100g čokolade za kuhanje

 

Čokoladna torta s Nutellom - Priprema

Kao i kod svakog dosadašnjeg kolača pratite upute za izradu biskivta, koje se rade tako da odvojite bjelanjak od žumanjka, te zatim bjelanjke zasebno umutite, dok žumanjke pomješate s šečerom i pet žlica Nutelle. Nakon što dobijete dvije smjese pomiješajte ih međusobno i ubacite 180 grama brašna, ulijte dobivenu smjesu u lim i pecite na 180 stupnjeva oko 30 minuta. Nakon što se biskvit do kraja speće napravite tri dijela kore, iako možete i na dva. U međuvremenu napraviti kremu od vrhnja i pet žlica Nutelle, a nakon što s time završite prelijte svaku koru sa prelijevom od slatke vode koju ste napravili s dva dcl vode i pet žlica šečera. Nakon toga postavite kremu na kore, premažite vanjski dio s ostatkom kreme i ukrasite tortu raznim dekoracijama.

 

Nutella - kratke informacije

Vjerujemo da niste upoznati s činjenicom da se Nutella po okusu razlikuje od države do države, odnosno od kontinenta do kontinenta. Recimo u Italiji sadrži manje šečera, dok se u USA koristi palmino ulje umjesto biljnog ulja, koje se pak koristi u Hrvatskoj. Evo u kratko popis namirnica kako bi znali koje su razlike:

  • Hrvatska: šećer, biljne masnoće, lješnjaci (13%), odmašćeni kakao, obrano mlijeko u prahu (5%), laktoza, sirutka u prahu, emulgator: sojin lecitin, aroma

  • Italija: šećer, biljno ulje, lješnjaci (13%), odmašćeni kakaov prah, obrano mlijeko u prahu (5%), sirutka u prahu, emulgator (sojin lecitin), aroma

  • Njemačka: šećer, biljno ulje, lješnjaci (13%), odmašćeni kakaov prah, obrano mlijeko u prahu (7.5%), emulgator (sojin lecitin), aroma (vanilin šećer)

  • Ujedinjeno Kraljevstvo: šećer, biljna ulja, lješnjaci (13%), odmašćeni kakao (7.4%), obrano mlijeko u prahu (6.6%), sirutka u prahu, emulgator (sojin lecitin), vanilin šećer

  • SAD i Kanada: šećer, modificirano palmino ulje, lješnjaci, kakao, obrano mlijeko, sirutka sa smanjenom količinom minerala, sojin lecitin (emulgator), vanilin šećer (umjetna aroma)

Ostale informacije pronađite na stranici wikipedia.com



Čokoladna torta s Nutellom objavljen je na blogu http://cokoladnatorta.blogspot.com

No comments:

Post a Comment