2011-07-30

Čokoladna torta s limunom

Čokoladna torta s limunom nastavlja naš niz "drugačijih" čokoladnih torti koje smo spomenuli unazad nekoliko recepata za čokoladnu tortu. Ovaj puta se radi o finoj torti s limunovim sokom i koricom.

Čokoladna torta, izvor: Coolinarka.net



ČOKOLADNA TORTA NA DRUGAČIJI NAČIN


Tamni biskvit
  • Pet jaja
  • 150 grama šećera
  • Jedan vanilin šećer
  • 150 grama glatkog brašna
  • Tri jušne žlice kakaa (vrhom pune)

Svijetli biskvit
  • Pet jaja
  • 150 grama šećera
  • Jedan vanilin šećer
  • 150 grama glatkog brašna
  • Tri jušne žlice kakaa (vrhom pune)

Osnovna krema
  • Osam dcl mlijeka
  • Osam jušnih žlica oštrog brašna (vrhom pune)
  • 20 dag maslaca
  • 15 dag mljevenog šećera

Svijetla krema
  • Sok jednog limuna
  • 1/2 naribane limunove korice
  • 1/2 osnovne kreme gore navedene

Tamna krema
  • 1/2 osnovne kreme
  • 15 dag fine čokolade za kuhanje

PRIPREMA ČOKOLADNE TORTE S LIMUNOM


Pri izradi tamnog biskvita cijela jaja miksajte s šećerom i vanili šećerom, te nakon par minuta miksanja dodajte prosijano brašno s kakaom te umutite sve zajedno u jednu finu smjesu. Ubacite u kalup promjera 28 cm te na 180 stupnjeva pecite 30 minuta. Pećeni biskvit vaše čokoladne torte izvadite i ostavite nekoliko minuta u kalupu, te ga izvadite i pustite da odstoji preko noći.

Svijetli biskvit ima slični postupak izrade, samo umjesto kakaa dodajte istu toliko količinu brašna, te becite u istom kalupu na istoj temperaturi i uz isti postupak hlađenja.

Kod osnovne kreme potrebno je brašno umiješati u mlijeko i kuhati na laganoj vatri u posudi uz konstantno miješanje. Nakon što dobivena tekućina zakuha kuhajte još 10 do 15 minuta na umjerenoj vatri. Nakon što se krema ohladi dodajte maslac i razrađeni šečer u prahu te razdjelite na dva dijela, gdje će vam jedan poslužiti za svijetlu kremu, a drugi za tamnu.

Prvi dio osnovne kreme obogatite sokom od cijelog limuna i naribanom koricom od polovice limuna, a drugi dio kreme obogatite rastopljenom čokoladom.

Sljedeći dan je na redu priprema biskivta, gdje možete slobodno skinuti suvišnu koricu te prerežite svaki od njih na tri jednaka djela, kako bi dobili od svakog tri kore. Kremu podijelite na četiri dijela i započnite slaganjem koje ide s "tamni biskvit - svijetla krema - svijetli biskvit - čokoladna krema" i sve dok ne potrošite sve. S ostatkom kreme koji vam ostane premažite cijelu čokoladnu tortu i ukrasite ju po želji. 


NE VOLITE ČOKOLADU I LIMUN? ISPROBAJTE CHEESCAKE!




No comments:

Post a Comment